AviationLive Forum Index AviationLive
Aviation - Military - Geopolitics Issues Talk
HomeHome   ForumForum   Image GalleryImage Gallery   Video GalleryVideo Gallery

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   CalendarCalendar   RegisterRegister
ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in

Πτήση με F-16 block 52+ της 343 Μοίρας
Goto page 1, 2  Next

Post new topic   Reply to topic    AviationLive Forum Index -> Ελλάδα  Ελλάδα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mp210
V.I.P. Member

PostPosted: Tue Feb 02, 2010 11:23 pm    Post subject: Πτήση με F-16 block 52+ της 343 Μοίρας Reply with quote

Terrain masking: Χορεύοντας με το ανάγλυφο!

To πρώτο σκέλος της «αποστολής» μας ήταν η εικονική προσβολή (βομβαρδισμός) του αεροδρομίου της Τρίπολης. Είχε προηγηθεί μια συνοπτική ενημέρωση του γράφοντος από τον διοικητή της 343 Μοίρας σχετικά με τις τακτικές που ακολουθούνται συνήθως σε αυτού του είδους τις αποστολές, τα χαρακτηριστικά των όπλων, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των ραντάρ –τόσο των σταθερών στο έδαφος, όσο και των ραντάρ που φέρουν τα αεροσκάφη. Το ανάγλυφο του εδάφους δημιουργεί «σκιές» που κρύβουν το αεροσκάφος από τον αμυνόμενο, αλλά και το ίδιο το έδαφος δημιουργεί ανακλάσεις (clutter) που μπερδεύουν το ραντάρ του αεροσκάφους.

Ένας εναντίον ενός…

Περνώντας πάνω από το Μαίναλο, πήραμε το δρόμο της επιστροφής και ξαναβρεθήκαμε πάνω από τη θάλασσα. Αφού κερδίσαμε ύψος, έφτασε η στιγμή , όπως προέβλεπε το σενάριο της άσκησης να εμπλακούμε σε αερομαχία με το άλλο αεροσκάφος που ήταν μαζί μας, σε μια τυπική εμπλοκή ένας εναντίον ενός.
Και ξαφνικά το πανάκριβο αεροσκάφος μεταβλήθηκε σε ένα απίστευτο… «roller coaster» με κόστος λειτουργίας περίπου 11.000 € την ώρα! Πάνω από την Γραμβούσα και την Σπάθα, στην δυτική Κρήτη, αρχίσαμε ένα ανελέητο κυνηγητό, μέσα στην τεράστια, τρισδιάστατη ουράνια σκακιέρα. Το αντικείμενο της άσκησης ήταν περί του ποιος θα κάνει την δέουσα κίνηση για ν’ αποκτήσει το τακτικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου, ώστε να βρεθεί σε θέση βολής. Εφαρμόζονται κάποιες τακτικές ώστε να μπερδέψεις το χειριστή του άλλου αεροσκάφους με σκοπό να μπεις στη μάχη με καλύτερες παραμέτρους ή ιδανικά αθέατος. Οι διαδικασίες είναι δύσκολες κυρίως διότι κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε ελάχιστο χρόνο. Αν δύο αντίπαλα μαχητικά απέχουν μεταξύ τους 25 με 30 μίλια, μπορούν να εμπλακούν σε κλειστή αερομαχία μέσα σε 60 με 80 δευτερόλεπτα και σε αυτό το χρόνο οι χειριστές πρέπει ν’ αποφασίσουν την τακτική τους.

το υπόλοιπο άρθρο --> http://autographos.blogspot.com/2009/08/f-16-block-52-343.html
Back to top
Elfot
General
General

PostPosted: Wed Feb 03, 2010 6:55 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
...δεν πέρασε πολύς χρόνος και ο ασυνήθιστος σε τέτοιες καταπονήσεις οργανισμός μου άρχισε να διαμαρτύρεται. Άρχισα να ιδρώνω και το στομάχι μου στριφογύριζε σαν κάδος πλυντηρίου στο στίψιμο…

Laughing Laughing Laughing
Κλασική στιγμή σε πτήσεις μη εξοικοιωμένων "επιβατών" Wink

Back to top
sjmygian
Sergeant
Sergeant

PostPosted: Thu Feb 04, 2010 4:55 pm    Post subject: Reply with quote

Elfot wrote:
Quote:
...δεν πέρασε πολύς χρόνος και ο ασυνήθιστος σε τέτοιες καταπονήσεις οργανισμός μου άρχισε να διαμαρτύρεται. Άρχισα να ιδρώνω και το στομάχι μου στριφογύριζε σαν κάδος πλυντηρίου στο στίψιμο…

Ενίοτε συμβαίνουν και χειρότερα, αλλά δεν βγαίνουν προς τα έξω Cool
General

PostPosted: Thu Feb 04, 2010 5:39 pm    Post subject: Reply with quote

sjmygian wrote:
Elfot wrote:
Quote:

Το ξέρω. Wink
Είναι προς τιμή του Δημητρέλη που το γράφει ότι ζαλίστηκε.
Άλλοι το παίζανε "τop gun" μετά... (ενώ κρατούσαν ακόμα τον εμετό μέσα στο γάντι τους)

Back to top
sjmygian
Sergeant
Sergeant

PostPosted: Thu Feb 04, 2010 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

Elfot wrote:
sjmygian wrote:
Elfot wrote:
Quote:

Το ξέρω. Wink
Είναι προς τιμή του Δημητρέλη που το γράφει ότι ζαλίστηκε.

Συμφωνώ απόλυτα, ότι είναι προς τιμή του που το παραδέχεται

Quote:
Άλλοι το παίζανε "τop gun" μετά... (ενώ κρατούσαν ακόμα τον εμετό μέσα στο γάντι τους)

και όχι μόνο Wink
Sergeant

PostPosted: Sat Feb 06, 2010 5:47 pm    Post subject: Reply with quote

Να πω ως απλός πολίτης ότι ζήλεψα τον τύπο θα 'ναι λίγο...
Lt Colonel
Lt Colonel

PostPosted: Sat Feb 06, 2010 6:31 pm    Post subject: Reply with quote

Και ποιος δε τον ζήλεψε. Η πτήση με μαχητικό αεροσκάφος πρέπει να είναι μοναδική και απερίγραπτη εμπειρία. Τι να πουν μπροστά του τα εμβολοφόρα διθέσια.
Back to top
mp210
V.I.P. Member

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 3:51 pm    Post subject: Reply with quote

fox2 wrote:
Να πω ως απλός πολίτης ότι ζήλεψα τον τύπο θα 'ναι λίγο...
Όταν η επισκεψημότητα του e-mag σου φτάσει στα ύψη,θα πάς στο ΓΕΑ θα δώσεις τα στατιστικά του blog σου,ζήτα μια πτήση για να γράψεις άρθρο, το πιο πιθανό να σου αρνηθούν αλλά ποτέ δεν ξέρεις (εδώ πετάνε από μοντέλα και κομμώτριες) Wink Και στη τελική τα περιοδικά πέθαναν όλοι από το διαδύκτιο ενημερωνόμαστε Cool
Back to top
gvla
Maj General
Maj General

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 4:17 pm    Post subject: Reply with quote

Moνο που πρεπει να εχεις δημοσιογραφικη ταυτοτητα για να κανεις κατι τετοιο.
Back to top
fox2
Sergeant
Sergeant

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 7:55 pm    Post subject: Reply with quote

Ωραία, με ενθαρρύνετε! Very Happy
Βοηθήστε λίγο, γιατί επί 17 χρόνια "βαρέθηκα" να ακούω τις δασκάλες να περνούν πάνω από τη γειτονιά! "Ευτυχώς" που πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη δεν ακούγεται τίποτε... (σαρκασμός Twisted Evil )
Sergeant
Sergeant

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 9:56 pm    Post subject: Reply with quote

Ά.. όλα κι όλα.. στην Πάτρα δεν έχουμε παράπονο!
F-104 παλιότερα, Phantoms ανέκαθεν, Α-7 από το 90κάτι και μετά, Τ-2 να περνούν συνέχεια σε κάποια στάδια της Καλαματιανής εκπαίδευσης και όλοι οι άλλοι τύποι λόγω ΚΕΑΤ να εμφανίζονται αραια και που πάνω από τα κεφάλια μας.
Και τώρα δόξα τον Πανάγαθο ''πήξαμε'' στα F-16.. Σηκώνω το κεφάλι και ξέρω περίπου τι θα δω..
Και αν το starfighter έκανε εκείνο το σφύριγμα που σε ξεσήκωνε.. το F-4 έκανε τα τζάμια να τρίζουν.. και το Corsair έχει αυτή τη συμπαθητική φάτσα..
Εγώ από μικρός βέβαια γούσταρα Μιrage 2000 μου άρεσε κι αυτή η πτέρυγα Δέλτα, μέσα από τις αθάνατες περιγραφές του Καββαθά σε κάποια πτήση με το πρωτότυπο στα μέσα του 80 στη Γαλλία. Και το F-1 τον θρύλο του '80 μόνο στατικό είχα καταφέρει να τον δω..
Τώρα όμως ''έπηξε'' ο τόπος, ο αέρας, στα F-16 βρε παιδιά και είναι σέξυ ότι και να πω..
fox2
Sergeant
Sergeant

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 10:18 pm    Post subject: Reply with quote

Ότι πιο μουσικό έχω ακούσει είναι το T-6. Και ότι πιο rock το αειθαλές F-4!

Ελπίζω να μην βγαίνω πολύ off topic. Συγχαρητήρια και πάλι στον κύριο για την εμπειρία!
V.I.P. Member

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 10:20 pm    Post subject: Reply with quote

gvla wrote:
Moνο που πρεπει να εχεις δημοσιογραφικη ταυτοτητα για να κανεις κατι τετοιο.

Όχι απαραίτητα
http://library.techlink.gr/4t/article.asp?mag=1&issue=580&article=12108
Back to top
gvla
Maj General
Maj General

PostPosted: Mon Feb 08, 2010 8:02 am    Post subject: Reply with quote

Απο το αρθρο που παραθετης ειναι σαφες οτι η Κυρια πεταξε με μεσολαβηση του Κ.Καβαθα ως συνεργατης του και οχι οτι οποιου του αρεσει κανει απλα μια αιτηση στο ΓΕΑ και .....πεταει.
Οι μονοι που εχουν πεταξει σιγουρα ειναι κατι αριστευσαντες μαθητες λυκειου στην εκθεση για την πολεμικη αεροπορια...
Back to top
mp210
V.I.P. Member

PostPosted: Mon Feb 08, 2010 8:18 am    Post subject: Reply with quote

Πιο πάνω του γράφω όταν η επισκεψιμότητα φτάσει στα ύψη ... και πως το πιο πιθανό να του αρνηθούν,αλλά ο τύπος δεν είναι πλέον ο ίδιος (μπορεί το χ περιοδικό να πουλά 3000 φύλλα και το y site να έχει 70.000 επισκέψεις) οπότε δεν έχει να χάσει τίποτα.Αυτό με τους δημοσιογράφους δεν είναι απαραίτητο άσχετα αν εμείς βλέπουμε μόνο τις πτήσεις που γίνονται για την προβολή,και έντυπο χωρίς δημοσιογράφους ''πέταξε'' όπως δέχθηκε η πα να πετάξει και το μοντέλο,όποιου συνεργάτης και να είναι.
Back to top
Post new topic   Reply to topic    AviationLive Forum Index -> Ελλάδα All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum