| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
mp210 V.I.P. Member

|
Posted: Tue Feb 02, 2010 11:23 pm Post subject: Πτήση με F-16 block 52+ της 343 Μοίρας |
|
|
Terrain masking: Χορεύοντας με το ανάγλυφο!
To πρώτο σκέλος της «αποστολής» μας ήταν η εικονική προσβολή (βομβαρδισμός) του αεροδρομίου της Τρίπολης. Είχε προηγηθεί μια συνοπτική ενημέρωση του γράφοντος από τον διοικητή της 343 Μοίρας σχετικά με τις τακτικές που ακολουθούνται συνήθως σε αυτού του είδους τις αποστολές, τα χαρακτηριστικά των όπλων, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των ραντάρ –τόσο των σταθερών στο έδαφος, όσο και των ραντάρ που φέρουν τα αεροσκάφη. Το ανάγλυφο του εδάφους δημιουργεί «σκιές» που κρύβουν το αεροσκάφος από τον αμυνόμενο, αλλά και το ίδιο το έδαφος δημιουργεί ανακλάσεις (clutter) που μπερδεύουν το ραντάρ του αεροσκάφους.
Ένας εναντίον ενός…
Περνώντας πάνω από το Μαίναλο, πήραμε το δρόμο της επιστροφής και ξαναβρεθήκαμε πάνω από τη θάλασσα. Αφού κερδίσαμε ύψος, έφτασε η στιγμή , όπως προέβλεπε το σενάριο της άσκησης να εμπλακούμε σε αερομαχία με το άλλο αεροσκάφος που ήταν μαζί μας, σε μια τυπική εμπλοκή ένας εναντίον ενός.
Και ξαφνικά το πανάκριβο αεροσκάφος μεταβλήθηκε σε ένα απίστευτο… «roller coaster» με κόστος λειτουργίας περίπου 11.000 € την ώρα! Πάνω από την Γραμβούσα και την Σπάθα, στην δυτική Κρήτη, αρχίσαμε ένα ανελέητο κυνηγητό, μέσα στην τεράστια, τρισδιάστατη ουράνια σκακιέρα. Το αντικείμενο της άσκησης ήταν περί του ποιος θα κάνει την δέουσα κίνηση για ν’ αποκτήσει το τακτικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου, ώστε να βρεθεί σε θέση βολής. Εφαρμόζονται κάποιες τακτικές ώστε να μπερδέψεις το χειριστή του άλλου αεροσκάφους με σκοπό να μπεις στη μάχη με καλύτερες παραμέτρους ή ιδανικά αθέατος. Οι διαδικασίες είναι δύσκολες κυρίως διότι κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε ελάχιστο χρόνο. Αν δύο αντίπαλα μαχητικά απέχουν μεταξύ τους 25 με 30 μίλια, μπορούν να εμπλακούν σε κλειστή αερομαχία μέσα σε 60 με 80 δευτερόλεπτα και σε αυτό το χρόνο οι χειριστές πρέπει ν’ αποφασίσουν την τακτική τους.
το υπόλοιπο άρθρο --> http://autographos.blogspot.com/2009/08/f-16-block-52-343.html |
|
| Back to top |
|
 |
Elfot General

|
Posted: Wed Feb 03, 2010 6:55 pm Post subject: |
|
|
| Quote: |
| ...δεν πέρασε πολύς χρόνος και ο ασυνήθιστος σε τέτοιες καταπονήσεις οργανισμός μου άρχισε να διαμαρτύρεται. Άρχισα να ιδρώνω και το στομάχι μου στριφογύριζε σαν κάδος πλυντηρίου στο στίψιμο… |
Κλασική στιγμή σε πτήσεις μη εξοικοιωμένων "επιβατών"  _________________
  |
|
| Back to top |
|
 |
sjmygian Sergeant

|
Posted: Thu Feb 04, 2010 4:55 pm Post subject: |
|
|
| Elfot wrote: |
| ...δεν πέρασε πολύς χρόνος και ο ασυνήθιστος σε τέτοιες καταπονήσεις οργανισμός μου άρχισε να διαμαρτύρεται. Άρχισα να ιδρώνω και το στομάχι μου στριφογύριζε σαν κάδος πλυντηρίου στο στίψιμο… |
Κλασική στιγμή σε πτήσεις μη εξοικοιωμένων "επιβατών"  |
Ενίοτε συμβαίνουν και χειρότερα, αλλά δεν βγαίνουν προς τα έξω  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Elfot General

|
Posted: Thu Feb 04, 2010 5:39 pm Post subject: |
|
|
| sjmygian wrote: |
Ενίοτε συμβαίνουν και χειρότερα, αλλά δεν βγαίνουν προς τα έξω  |
Το ξέρω.
Είναι προς τιμή του Δημητρέλη που το γράφει ότι ζαλίστηκε.
Άλλοι το παίζανε "τop gun" μετά... (ενώ κρατούσαν ακόμα τον εμετό μέσα στο γάντι τους) _________________
  |
|
| Back to top |
|
 |
sjmygian Sergeant

|
Posted: Thu Feb 04, 2010 8:45 pm Post subject: |
|
|
| sjmygian wrote: |
Ενίοτε συμβαίνουν και χειρότερα, αλλά δεν βγαίνουν προς τα έξω  |
Το ξέρω.
Είναι προς τιμή του Δημητρέλη που το γράφει ότι ζαλίστηκε. |
Συμφωνώ απόλυτα, ότι είναι προς τιμή του που το παραδέχεται
| Άλλοι το παίζανε "τop gun" μετά... (ενώ κρατούσαν ακόμα τον εμετό μέσα στο γάντι τους) |
και όχι μόνο  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
fox2 Sergeant

|
Posted: Sat Feb 06, 2010 5:47 pm Post subject: |
|
|
Να πω ως απλός πολίτης ότι ζήλεψα τον τύπο θα 'ναι λίγο... _________________ http://fox2e-mag.blogspot.com/ |
|
| Back to top |
|
 |
Iptamenos Lt Colonel

|
Posted: Sat Feb 06, 2010 6:31 pm Post subject: |
|
|
| Και ποιος δε τον ζήλεψε. Η πτήση με μαχητικό αεροσκάφος πρέπει να είναι μοναδική και απερίγραπτη εμπειρία. Τι να πουν μπροστά του τα εμβολοφόρα διθέσια. |
|
| Back to top |
|
 |
mp210 V.I.P. Member

|
Posted: Sun Feb 07, 2010 3:51 pm Post subject: |
|
|
| fox2 wrote: |
| Να πω ως απλός πολίτης ότι ζήλεψα τον τύπο θα 'ναι λίγο... |
Όταν η επισκεψημότητα του e-mag σου φτάσει στα ύψη,θα πάς στο ΓΕΑ θα δώσεις τα στατιστικά του blog σου,ζήτα μια πτήση για να γράψεις άρθρο, το πιο πιθανό να σου αρνηθούν αλλά ποτέ δεν ξέρεις (εδώ πετάνε από μοντέλα και κομμώτριες) Και στη τελική τα περιοδικά πέθαναν όλοι από το διαδύκτιο ενημερωνόμαστε  |
|
| Back to top |
|
 |
gvla Maj General

|
Posted: Sun Feb 07, 2010 4:17 pm Post subject: |
|
|
| Moνο που πρεπει να εχεις δημοσιογραφικη ταυτοτητα για να κανεις κατι τετοιο. |
|
| Back to top |
|
 |
fox2 Sergeant

|
Posted: Sun Feb 07, 2010 7:55 pm Post subject: |
|
|
Ωραία, με ενθαρρύνετε!
Βοηθήστε λίγο, γιατί επί 17 χρόνια "βαρέθηκα" να ακούω τις δασκάλες να περνούν πάνω από τη γειτονιά! "Ευτυχώς" που πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη δεν ακούγεται τίποτε... (σαρκασμός ) _________________ http://fox2e-mag.blogspot.com/ |
|
| Back to top |
|
 |
mach3 Sergeant

|
Posted: Sun Feb 07, 2010 9:56 pm Post subject: |
|
|
Ά.. όλα κι όλα.. στην Πάτρα δεν έχουμε παράπονο!
F-104 παλιότερα, Phantoms ανέκαθεν, Α-7 από το 90κάτι και μετά, Τ-2 να περνούν συνέχεια σε κάποια στάδια της Καλαματιανής εκπαίδευσης και όλοι οι άλλοι τύποι λόγω ΚΕΑΤ να εμφανίζονται αραια και που πάνω από τα κεφάλια μας.
Και τώρα δόξα τον Πανάγαθο ''πήξαμε'' στα F-16.. Σηκώνω το κεφάλι και ξέρω περίπου τι θα δω..
Και αν το starfighter έκανε εκείνο το σφύριγμα που σε ξεσήκωνε.. το F-4 έκανε τα τζάμια να τρίζουν.. και το Corsair έχει αυτή τη συμπαθητική φάτσα..
Εγώ από μικρός βέβαια γούσταρα Μιrage 2000 μου άρεσε κι αυτή η πτέρυγα Δέλτα, μέσα από τις αθάνατες περιγραφές του Καββαθά σε κάποια πτήση με το πρωτότυπο στα μέσα του 80 στη Γαλλία. Και το F-1 τον θρύλο του '80 μόνο στατικό είχα καταφέρει να τον δω..
Τώρα όμως ''έπηξε'' ο τόπος, ο αέρας, στα F-16 βρε παιδιά και είναι σέξυ ότι και να πω.. _________________ paragliding and aviation blog
http://drflight.blogspot.com/ |
|
| Back to top |
|
 |
fox2 Sergeant

|
Posted: Sun Feb 07, 2010 10:18 pm Post subject: |
|
|
Ότι πιο μουσικό έχω ακούσει είναι το T-6. Και ότι πιο rock το αειθαλές F-4!
Ελπίζω να μην βγαίνω πολύ off topic. Συγχαρητήρια και πάλι στον κύριο για την εμπειρία! _________________ http://fox2e-mag.blogspot.com/ |
|
| Back to top |
|
 |
mp210 V.I.P. Member

|
|
| Back to top |
|
 |
gvla Maj General

|
Posted: Mon Feb 08, 2010 8:02 am Post subject: |
|
|
Απο το αρθρο που παραθετης ειναι σαφες οτι η Κυρια πεταξε με μεσολαβηση του Κ.Καβαθα ως συνεργατης του και οχι οτι οποιου του αρεσει κανει απλα μια αιτηση στο ΓΕΑ και .....πεταει.
Οι μονοι που εχουν πεταξει σιγουρα ειναι κατι αριστευσαντες μαθητες λυκειου στην εκθεση για την πολεμικη αεροπορια... |
|
| Back to top |
|
 |
mp210 V.I.P. Member

|
Posted: Mon Feb 08, 2010 8:18 am Post subject: |
|
|
| Πιο πάνω του γράφω όταν η επισκεψιμότητα φτάσει στα ύψη ... και πως το πιο πιθανό να του αρνηθούν,αλλά ο τύπος δεν είναι πλέον ο ίδιος (μπορεί το χ περιοδικό να πουλά 3000 φύλλα και το y site να έχει 70.000 επισκέψεις) οπότε δεν έχει να χάσει τίποτα.Αυτό με τους δημοσιογράφους δεν είναι απαραίτητο άσχετα αν εμείς βλέπουμε μόνο τις πτήσεις που γίνονται για την προβολή,και έντυπο χωρίς δημοσιογράφους ''πέταξε'' όπως δέχθηκε η πα να πετάξει και το μοντέλο,όποιου συνεργάτης και να είναι. |
|
| Back to top |
|
 |
|