Οι Τούρκοι Επαναφέρουν Στο Προσκήνιο Την Πτώση F-16D Της 192 Filo Tο 1996

aviationlive | 7/19/2012 09:55:00 μ.μ. | 16 σχόλια

Ο Σμηναγός Nail Erdogan

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriet ο πρόεδρος της Τουρκίας Abdullah Gül ζήτησε από το Τουρκικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάσυρση μαχητικού F-16D της 192 Filo το οποίο είχε καταπέσει στις 8 Οκτωβρίου του 1996 ανοιχτά της Χίου.

H 23χρονη Evrim Erdogan

Την πτώση του διθέσιου F-16D επανέφεραν στο προσκήνιο τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την κατάρριψη του αναγνωριστικού RF-4E/TM στις ακτές της Συρίας. Αρχικά η εφημερίδα Radical ξέθαψε παλιότερες δηλώσεις του Οσμαν Τσιτσεκλί ο οποίος μερικές ημέρες αργότερα εμφανώς "γκριζαρισμένος" έδωσε συνέντευξη σε εθνικό δίκτυο.
 
O Οσμάν Τσιτσεκλί σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ακολούθησε η κόρη του Nail Erdogan, Evrim η οποία μιλώντας σε εφημερίδες αναμάσησε τα γνωστά μυθεύματα της Τουρκικής προπαγάνδας περί προσφυγής της οικογένειας στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεκδικώντας 625.000 Euro σαν αποζημίωση για την ανθρώπινη απώλεια και 4.000.000 Euro για τα έξοδα του εντοπισμού και της ανάσυρσης. Επίσης ανέφερε πως το δικαστήριο δεν τους δικαίωσε διότι ανάμεσα στους δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση ήταν ο Κύπριος Γιώργος Νικολάου... Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει Τούρκος αξιωματικός το 2006 ο οποίος "ζητούσε" αποζημίωση για το αεροσκάφος που χάθηκε στο περιστατικό της δολοφονίας του Σμηναγού Κ.Ηλιάκη.

Από το ενκρυπτώ η απάντηση του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία ουδέποτε η οικογένεια Erdogan ακολούθησε τη δικαστική οδό.

Μετά την ανάσυρση των σορών του Σμηναγού Gökhan Ertan και του Ανθυποσμηναγού Hasan Hüseyin Aksoy μερικά μίλια από τις Συριακές ακτές η Evrim Erdogan ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter και το facebook  με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ο Nautilos για την ανάσυρση της σορού του πατέρα της.

twitter
facebook
Παράλληλα εμφανιζόταν σε Τουρκικά κανάλια σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την Τουρκική κοινή γνώμη αλλά και για να "ενημερώσει" για τις συνθήκες της πτώσης του F-16D από Ελληνική ενέργεια, όπως εκείνη υποστηρίζει.


Το killmark είναι από Tornado πιθανότατα της Marineflieger

Σήμερα η Evrim υποστηρίζει πως τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται σε βάθος 400 μέτρων μερικά μίλια από τις ακτές της Χίου παρόλα αυτά από παλιότερες δηλώσεις υπάρχουν ενδείξεις για το ακριβώς αντίθετο. Ο απόστρατος Πτέραρχος Ahmet Corekci*  επικεφαλής της THK τη περίοδο του συμβάντος φέρεται να εχει δηλώσει  "οι Έλληνες αφαίρεσαν τα στοιχεία, είπα στον Ερντογάν να βιαστεί..."

Σύντομο ιστορικό :

Το 2003, το περιοδικό Κράμα του δημοσιογράφου Πάνου Κολιοπάνου - υποψήφιου βουλευτή με την Δημ.Αρ. - φιλοξένησε άρθρο "κάποιου" Ισαίου δίνοντας πάτημα στο Τουρκικό μηχανισμό ώστε χρησιμοποιήσει το συμβάν κατά το δοκούν.


Το αρχικό άρθρο από το περιοδικό Κράμα

Το αρχικό άρθρο από το περιοδικό Κράμα

Καταγραφή αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Καταγραφή αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Το άρθρο του "Κράματος" επιβεβαίωσε ο τότε αρχηγός της THK Ahmet Coreksi,ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet αμφισβήτησε τη ψυχική ισορροπία του Έλληνα χειριστή και συνέχισε αναφέροντας πως πλέον δεν υπηρετεί στη Π.Α. Φυσικά τίποτα απ' όσα υποστηρίζει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

O Ahmet Çörekçi αρχηγός της ΤΗΚ την περίοδο του συμβάντος

Νωρίτερα, ο εκδότης - ερευνητής Levent Basara με επιστολή του στο περιοδικό Air Forces Monthly 2002-01 σελ.63, είχε μεταφέρει την άποψη και τη πληροφόρηση του για το συμβάν :

8 Οκτωβρίου, ζεύγος αεροσκαφών F-16C & D Block 40 της 192 Filo απογειώθηκε απο την αεροπορική βάση στο Balikesir, τα μαχητικά κατευθύνθηκαν βόρεια, για να πραγματοποιήσουν CAP. Νότια, επίσης σε αποστολή CAP πετούσε τετράδα Tουρκικών F-4E. Όπως αναφέρει ο εκδότης πρόκειται για αποστολές "ρουτίνας"...

Η φωτογραφία (η αυθεντικότητα της οποίας αμφισβητείται) του Ελληνικού Mirage με το killmark (;) "μεταδόθηκε" στη Τουρκία από το περιοδικό Kanatlar. @ AFM 2002-1
Στη πίσω θέση του F-16, καθόταν ο Υποσμηναγός Nail Erdogan, ενώ στην εμπρός ο Αντισμήναρχος Osman Cicekli (άλλες πηγές υποστηρίζουν το αντίθετο), ο δεύτερος μόλις είχε επιστρέψει από το Λονδίνο όπου υπηρετούσε σαν αεροπορικός ακόλουθος και για αυτόν ήταν πτήση συντήρησης. 

 91-0023, τo αεροσκάφος που κατέπεσε... (C) Mark Atrill

Υπήρξε εμπλοκή με Mirage ενώ νότια ο σχηματισμός των Phantom ήταν "απασχολημένος" με Ελληνικά αεροσκάφη. Ο αρχηγός του σχηματισμού των F-4E είδε την "ουρά" από πύραυλο που εκτοξεύθηκε και την έκρηξη που ακολούθησε. Ο Τούρκος χειριστής απεμπλάκη από την αερομαχία, ανέφερε και κατευθύνθηκε προς τη περιοχή του συμβάντος. Ζήτησε να βάλλει εναντίων του Mirage αλλά ζητήθηκε από τα αεροσκάφη να απεμπλακούν και να επιστρέψουν για να προσγειωθούν. Κατά τον Basara οι αρχές γνωρίζουν για το συμβάν και όπως αναφέρει τα ραντάρ κατεγράψαν το ίχνος του πυραύλου.

Ο Osman Cicekli κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Χίου

Ό,τι και αν πραγματικά συνέβη, εκείνη την ημέρα (περίοδος διεξαγωγής της άσκησης Νικηφόρος-Τοξότης 1996) η 358 ΜΕΔ θα πραγματοποιούσε μια απο τις ταχύτερες αποστολές διασωσης. Σύμφωνα με το περιοδικό HAFY 08/A, σε λιγότερο από 20 λεπτά από την στιγμή της πτώσης του αεροσκάφους, ένα Ελληνικό AB-205 βρισκόταν πάνω από το Τούρκο χειριστή. Το ελικόπτερο απογειώθηκε απο τη Χίο, ενώ στη περιοχή πετούσαν 2 CN-235, τουρκικά ε/π SAR και μαχητικά αεροσκάφη, το πλήρωμα του AB-205 είχε στη διάθεση του τις συντεταγμένες πτώσης του αεροσκάφους, όχι όμως της θέσης του Cicekli.

Α.Α. (ΧΕΜ) : Έφτασα πρώτα στο σημείο συντριβής του F-16 όπου είδα και την κηλίδα του στην επιφάνεια της θάλασσας και με βάση τον άνεμο υπολόγισα που θα έπρεπε να έχει προσθαλασσωθεί ο χειριστής του. Τράβηξα λοιπόν αυτή τη πορεία και βγήκα κατευθείαν από πάνω του! Ο χειριστής ήταν τραυματισμένος όμως φάνηκε ότι δεν ήθελε να το διασώσουμε εμείς. Κατέβηκα λοιπόν στο 1 μέτρο και έφερα το skid μου επάνω στο κεφάλι του, μετά από κάποια ώρα από το κατώρευμα αναγκάστηκε να φορέσει την αρτάνη και να τον τραβήξουμε στη καμπίνα.

η συνέχεια στο βίντεο του Σπυράγγελλου :
*Ο Ahmet Corekci ήταν άμεσα υπεύθυνος για την κρίση στις Τούρκο Ιρανικές σχέσεις το 1995 που έφτασε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου.Υπήρχε σχέδιο προς υλοποίηση ανάλογο της Βαριοπούλας και προέβλεπε την από αέρος και χερσαία επίθεση στο Ιράν.Σήμερα ο Ahmet Coreksi βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές αναμένοντας να δικαστεί σαν πραξικοπηματίας για την ανατροπή της κυβέρνησης του Necmettin Erbakan το 1997.
Category: , , , , , ,

16 σχόλια

 1. Ανώνυμος says:

  Οι παράνομοι θα ζητήσουν αποζημίωση από τους νόμιμους;
  Καλό και αυτό!
  Όσο για το βίντεο, δείχνει μία εικόνα η οποία είναι από Tornado...

 2. Για την εικόνα στο βίντεο έχεις δίκιο δεν υπήρξε killmark σε Mirage 2000.Από τα στοιχεία που υπάρχουν η οικογένεια Erdogan δεν προσέφυγε ποτέ στο διακαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 3. Ανώνυμος says:

  http://www.youtube.com/watch?v=KzpRh6-OS0I
  Τουρκική σημαία και το φαντασματακι :P

 4. Οι φωτογραφίες με το φαντασματάκι είναι τραβηγμένες το 1992 για τις φωτό με την Τουρκική σημαία η γνησιότητα τους δεν έχει επιβαιβεωθεί και απ ότι φαίνεται ούτε αυτές συνδέονται με το συμβάν.Η φωτογραφία με τον ναύτη που κρατά τμήμα του κάθετου σταθερού είναι από την περισυλλογή συντριμμιών του α/φους του Οζντεμίρ που δολοφόνησε τον Κ.Ηλιάκη.Το 96 δεν είχαν ακόμη ζωγραφιστεί οι τίγρεις.

 5. Ανώνυμος says:

  Κάποιοι λένε ότι 2 μέρες μετά έπεσε ελληνικο m-2000, αλλά είπαμε πως έπεσε σε άσκηση...

 6. Ανώνυμος says:

  χωρίς να θέλω να γίνομαι αρνητικός... http://www.acig.org/artman/publish/article_299.shtml
  φενετε ότι έχουμε χάσει αρκετά αεροσκάφη... 3 F-16 Block 30 για αναχαιτίσεις...
  εκτός εάν είναι λάθος τα στοιχεία βέβαια

 7. Ανώνυμος says:

  http://www.youtube.com/watch?v=KzpRh6-OS0I στο βιντεο εχω κανει συρραφη απο οτιδηποτε αφορα πτωση τουρκων, για αυτο αλλωστε εχει και την καταρριψη του F-102.Οσον αφορα τις φωτο με το kill mark,σου δινω το λογω της τιμης μου(μπορει να αποδειχθει ουτως ή αλλως,μιας και υπαρχουν τα αρνητικα) οτι ειναι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ. Μην εκπλαγειτε στο μελλον, θα δειτε και αλλες ωραιες και απιστευτες φωτο (για να σας προλαβω και αυτες αυθεντικες θα ειναι). Μηπως πιστευετε οτι γνωριζετε οτι συμβαινει στο Αιγαιο τα τελευταια χρονια; youdontgogood

 8. Ανώνυμε 20 Ιουλίου 2012 9:55 μ.μ.

  Τουρκική προπαγάνδα μέσω Hurriet (δες link παρακάτω) για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα,επειδή κράτησαν κρυφό το συμβάν για 7 χρόνια και δεν αντέδρασαν ( γι'αυτό βγαίνει και ο Τσιτσεκλί σε όλα τα Τουρκικά κανάλια και λέει το πόνο του,τον έχω δεί να δίνει 4 συνεντεύξεις από την μέρα που έπεσε το Τουρκικό RF-4E/ΤΜ ) .

  Ο υποσμηναγός διασώθηκε από AB-205,φυσικά οι Τούρκοι έχουν αλλη άποψη...Ο χειριστής Στέλιος Νικίδης σκοτώθηκε.Στην ΠΑΣΟΙΠΑ και στα λευκώματα της δεν υπάρχει πεσών χειριστής με αυτό το όνομα,γιατί πολύ απλά είναι μυθεύματα των γειτόνων.Έχουμε ακούσει και χειρότερα όπως ότι ο χειριστής "πήδηξε" από μόνος του,η THK βομβάρδισε Ελληνικές βραχονησίδες και πως πρωταγωνιστής της 8ης Οκτωβρίου δικάστηκε και μετά κλείστηκε σε άσυλο εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων...

  Μια χαρά τα πάνε οι ανατολίτες με τα παραμύθια,αυτή είναι η κουλτούρα τους.

  Το Mirage έπεσε από μηχανική βλάβη κοντά στο πεδίο βολής Άνδρου.Αν υπήρχε εχθρική ενέργεια εναντίων αεροσκάφους μας,η Π.Α. θα το δημοσιοποιούσε - όπως έκανε με τον Ν.Σιαλμά και τον Κ.Ηλιάκη - και σε διαβεβαιώ για αυτό.Όταν με το καλό η ΤΗΚ μας πεί χειριστή,μοίρα,s/n αεροσκάφους το ξανασυζητάμε;

  hurriet για το Mirage στην Άνδρο

  http://www.hurriyetdailynews.com/erdogans-mother-says-greek-pilot-should-understand-he-made-a-mistake.aspx?pageID=438&n=erdogans-mother-says-greek-pilot-should-understand-he-made-a-mistake-2003-05-31

  Μέχρι να δώσουν στοιχεία παραμένει φτηνή ανατολίτικη προπαγάνδα.


  Ανώνυμε 20 Ιουλίου 2012 11:54 μ.μ.

  15 Ιουλίου 93 δεν έχω στοιχεία αν το αεροσκάφος μας συμμετείχε σε αναχαίτιση.13 Νοεμβρίου 2000,το F-16 του Υποσμηναγού Κακκαβά κατέπεσε κατά τη διάρκεια άσκησης βολών σε πεδίο βολής στο Παγασητικό στη Μαγνησία και όχι αναχαιτίζοντας Τούρκους.Στο πίνακα δεν βλέπω τρίτο Block 30.

  Youdontgogood θέλει προσοχή τα Τουρκικά μέσα συντηρούν με κάθε τρόπο το θέμα,δεν μπόρεσαν να ανταποδώσουν στη Συρία και στρέφουν τα βλέματα στο Αιγαίο.

 9. Ανώνυμος says:

  Για το τρίτο: 13 Νοέμβρη 2000...

  Γνωρίζει τι είναι αυτό το κόκκινο στο F-4E? στο βίντεο που αναφέρατε.
  οσο για το f-102, εγω εχω διαβασει ότι και εκείνοι κατέρριψαν ένα ελληνικό f-5 και είχανε κανει kill mark σε ενα F-4.
  οσο για τα f-1, εχουμε χασει παραπανω από ένα m-F-1;

 10. Ανώνυμος says:

  23 Φλεβάρη του 95... F-16 block 30 απο την 330 ΜΠΚ Κεραυνος.

 11. Στο Acig έχει γίνει εξαιρετική δουλειά,αλλά ο πίνακας παρουσίαζει ασάφειες.

  Ανώνυμε 21 Ιουλίου 2012 1:45 μ.μ.

  23 Φεβρουαρίου του 95 έπεσε Phantom και όχι Block 30.Το F-4E το έριξε Ελληνικό F-4E,τα αεροσκάφη ενώ βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση,πυροδοτήθηκε Αim-9,εξαιτίας βραχυκυκλώματος.

  Ανώνυμε 21 Ιουλίου 2012 1:20 μ.μ.

  Για το Ελληνικό F-5 δεν μπορώ να σου πώ με σιγουριά.

  13 Νοεμβρίου 2000,το F-16 του Υποσμηναγού Κακκαβά κατέπεσε κατά τη διάρκεια άσκησης βολών σε πεδίο βολής στο Παγασητικό στη Μαγνησία και όχι αναχαιτίζοντας Τούρκους.

  Το δεύτερο συμβάν με Mirage F-1 που αναγράφει ο πίνακας ανεφέρεται ατύχημα στο που είχε ο Υποσμηναγός Στυλιανός Παναγυφτόπουλος.Το Mirage εμφάνισε βλάβη και ο χειριστής προτίμησε να σώσει μερικά σπίτια στη Χιο με τίμημα τη ζωή του.
  http://www.youtube.com/watch?v=xr7E42P-Qik&feature=plcp


  To 2005 σε Ελληνικό F-16 που αναχαίτιζε Τούρκους έσβησε ο κινητήρας.Αν δεν κατάφερνε να το προσγειώσει με τη λογική που έχετε θα μου γράφατε πως το ρίξανε οι γείτονες;
  http://www.haf.gr/el/news.asp?id=34&archive=2005&page=9

  Χωρίς στοιχεία μπορούν να υποστηρίζουν πως καττέριψαν και το Chalenger.

 12. Ανώνυμος says:

  Το βίντεο για το F-16: http://www.youtube.com/watch?v=_tZ97Z2Kig8&feature=plcp

 13. Ανώνυμος says:

  Η δεσποινίδα Ερντογάν είναι ανθρωπίνως αδύνατο εξαιτίας του πόνου που της προκαλεί η απώλεια του πατέρα της,να δεχθεί οτι ο τότε(ηρωί΄κός για εμάς) Υποσμηναγός Γρίβας απλά έκανε αυτό που του πρόσταζε το καθήκον για τη πατρίδα του,πόσο μάλλον οτι το αεροσκάφος στο οποίο ήταν χειριστής ο πατέρας της έβαλλε πρώτο εναντίον του ελληνικού Mirage και απλά ο Έλληνας χειριστής δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια .Απλά και η ίδια δυστυχώς πέφτει θύμα των δημαγωγιών και του λαί΄κισμού της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας της χώρας της με αποκορύφωμα την πέρα για πέρα αστεία εντολή Γκιουλ για τις εν λόγω έρευνες(αλήθεια,τι θα πει η τουρκική ηγεσία εάν αποδειχθεί καταφανέστατα οτι τα συντρίμμια ευρέθησαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα???).

 14. Ανώνυμος says:

  στα 1.5 μίλια νομίζω πως έπεσε το αεροπλάνο.

 15. εντελως τυχαια επεσε το τουρκικο φ16.. οσο τυχαια επεσε και το ελικοπτερο μας στα ιμια :-)

 16. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συμβάν χρησιμοποιείται διεθνώς είς βάρος μας.